


Які вони – інфекційні захворювання?
Інфекційні хвороби – це розлади здоров’я людей, спричинені вирусами,
бактеріями, рикетсіями, грибами, гельмінтами та іншими патогенними
паразитами.
Джерелом інфекції є людина чи тварина, які заражені збудниками
інфекційних хвороб. Факторами передачі збудників інфекційних хвороб є
об’єкти середовища життєдіяльності людини, такі як повітря, ґрунт, вода,
харчові продукти, продовольча сировина та предмети побуту.
Серед населення нашого регіону у поточному році реєструвалися такі
інфекційні хвороби: гострі кишкові інфекції, туберкульоз, менінгококова
інфекція, вирусний гепатит А та вітряна віспа.
Багатьом інфекційним захворюванням можна запобігти за допомогою вакцин.
Тож ретельно дотримуйтесь Календаря прививок.
Дотримання правил гігієни та харчової безпеки. Мийте руки, їжу, доглядайте
своє помешкання.
Якщо ви ставитеся до групи ризику, наприклад, маєте знижені можливості
імунітету до боротьби з інфекціями, то порадьтеся зі своїм лікарем щодо
вашого стилю життя та додаткових вакцин.
Піклуйтесь про своє здоров’я та бережіть собі!
Профілактика інфекційних захворювань
Найпростіший спосіб підхопити більшість інфекційних захворювань —
контактувати з інфікованим чоловіком. Тому намагайтеся зберігати
дистанцію та використовувати засоби особистої захисту при контакті з
людиною, яка має симптоми інфекційного захворювання.
Також можна підхопити інфекцію контактуючи з тваринами та насекомими. Тому
якщо вас скуштувавши кліщ, комар, невідома вам комаха чи собака — зверніться
до лікаря за допомогою.
Звичайно, якщо це можливо.
Інфекційні захворювання також можуть передаватися через воду чи їжу.
Тому дотримуйтесь правил безпеки продуктів харчування: мийте овочі та
фрукти перед вживанням; зробіть запас води та регулярно оновлюйте його;
перевіряйте умови зберігання запасів продуктів, особливо консервів та їх
термін придатності.
Багато мікробів можуть затримуватися на предметах побуту, як стільниці,
ручки дверей або крану. Тому дотримуйтесь чистоти у своєму домі, робіть
вологу прибирання.
З метою профілактики рекомендуємо:
дотримуватися правил особистої гігієни, правил зберігання харчових
продуктів та умов приготування страв;
уникати відпочинку в невстановлених місцях;
не використовувати воду відкритих водоймищ для пиття, миття посуду,
овочів та фруктів;
купатися виключно у дозволених місцях, не заковтувати воду під час
купання;
використовувати репеленти для захисту від насекомих.
Традиційно найкращим захистом у будь-якому віку є вакцинація, яка захистить і
від правця під час царапин і травм, і від оповіді у разі укусів небезпечними
тваринами та від інших небезпечних інфекцій таких як коронавірусна
хвороба.
! Вакцинація – єдиний дієвий засіб профілактики хвороб!
Якщо ви ставитеся до групи ризику, наприклад, маєте знижені можливості
імунітету до боротьби з інфекціями, то порадьтеся зі своїм лікарем щодо
вашого стилю життя та додаткових вакцин.
Піклуйтесь про своє здоров’я та бережіть собі!
Ризик інфекційних захворювань
З початку війни зросли ризики інфекційних захворювань.
Їх спричиняють бактериї, вируси, грибки чи паразити. А недуга може
протікати як із легкими симптомами, так і загрожуючими для життя.
Тому важливо розуміти свої ризики інфікування та потурбуватися про своє
здоров’я та своїх близьких.
Деякі інфекційні захворювання можуть передаватися від людини до людини.
Деякі передаються насекомими чи іншими тваринами. Інші ж через інфіковану
їжу чи воду, чи через вплив організмів у довкіллі.
Ознаки та симптоми варіюються залежно від хвороботворного організму, але
часто включають лихоманку та стомлюваність.
Легкі інфекції можуть лікуватися відпочинком та домашніми засобами, в той час
як деякі небезпечні для життя інфекції можуть потребувати
госпіталізації.
Щоб знизити ризик інфікування, дотримуйтесь простих порад
- Мийте руки.
- Зробіть прищіплення.
Дотримуйтесь респіраторної гігієни та етикету кашлю.
- Безпечно готуйте їжу.
- Практикуйте безпечний секс;
Не діліться з іншими засобами індивідуальної гігієни.
Не ставтеся легковажно до вживання антибіотиків. Запитайте у свого
лікаря, чи є якісь заходи, які можна задіяти для одужання, щоб уникнути
вживання антибіотиків.
Ботулізм. Наслідки
Ботулізм – це харчове відрування, що може призвести до тяжких наслідків.
Літом, коли температура повітря підвищується, слід бути уважними до умов
зберігання та приготування їжі. За 4 місяці 2023 року в Україні 25 людей
постраждало від ботулізму, зокрема троє дітей, серед дорослих 1 випадок
виявився летальним.
Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано
вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувалися чи
зберігалися неналежним чином.
Навіть консерви, у яких все добре зі строком придатності, виглядом і
смаком, можуть бути зараженими, оскільки мікроорганізм, який спричиняє
хворобу, не псує продукти.
Симптоми ботулізму
порушення близького зору – ви не можете читати текст, але добре бачите
предмети;
сильна сухість у роті;
важко говорити (голос стає тихим, гугнявим чи пропадає);
підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
запаморочення;
короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання,
послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишківника (здуття
живота, закріп);
ураження м’язів шиї та кінцівок.
Симптоми ботулізму найчастіше є поступово, без різких
підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. Тому за
найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря та будьте уважні
до свого рациону – життя дорожче тимчасової гастрономічної насолоди.
Холера
Холера — гостра антропонозна інфекція, яка супроводжується цілою низкою
характерних синдромів (діарея, порушення водно-електролітного балансу,
зневоднення) з фекально-оральним механізмом передачі збудника.
Ця інфекція залишається глобальною загрозою для суспільного охорони
здоров’я та основним показником (за оцінкою ВООЗ) відсутності соціального
розвитку.
Патогенез холери визначається цілим комплексом патогенних факторів,
пов’язаних як із самою клітиною, так і з токсичними речовинами різної
біологічної спрямованості. Насамперед це адгезини, що сприяють
закріпленню вібріонів до зовнішньої мембрани епітеліальних клітин тонкої
кишки. На цьому ж етапі суттєву роль у реалізації патогенних властивостей
холерних вібріонів відіграють ферменти агресії: нейромінідаза,
аденілатциклаза, муциназа, ліпаза та інші, що руйнують значну кулю слизу,
ушкоджують зовнішню мембрану епітеліальних клітин та сприяють адгезії та
кишці.
Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів. Початок захворювання — гостре, з підвищенням температури до 37 — 380 С ,
проносом,
слабкістю, болем в епігастральній ділянці, головним болем та іншими
симптомами загальної інтоксикації.
Випорожнення спочатку сформовані, потім рідкі, водянисті, каламутно-білого
кольору, що нагадує рисовий відвар. Діарея – від 3-х до 5-ти разів на день
при легкому перебігу, до 10-15 разів і більше – при середньому та тяжкому
перебігу. З’являється блювання (3-7 разів на день) без тошноти.
Виявляючи адгезивні та колонізуючі властивості, вібріони активно
розмножуються, і їх токсичні субстанції (ендотоксин) впливають на слизову
тонкої кишки. Розвивається ізотонічна діарея. Втрата рідини з
випорожненнями та блювотними масами досягає таких обсягів, які не
трапляються при жодній діареї іншої етіології.
При ранній діагностиці і своєчасно розпочатому лікуванні нетяжка форма
холери закінчується повним одужанням. За відсутності ефективної терапії
протягом 2-3 днів , у хворого може розвинутися кома, можливі летальні
наслідки.
Тому, згідно з наказом МОЗ України від 17.05.2001 № 188 , для раннього
виявлення захворювання всі хворі з дисфункцією кишечника
(проноси) з 01 червня по 01 жовтня обстежуються на холеру.
У цей же період з метою моніторингу проводяться дослідження на холеру
об’єктів довкілля (вода відкритих водоймищ у місцях масового
організованого рекреаційного водокористування, господарсько-фекальні
стічні води на головних очисних спорудах до очищення, стічні води
інфекційних стаціонарів).
Бережіть собі та при перших симптомах негайно зверніться до лікаря.
Опасність колодязної води
Підрив російськими злочинцями Каховської ГЕС матиме значні екологічні
наслідки.
Один із них — загрязнення та ускладнення контрою якості води. Перебої з
доступом до централізованого водопостачання може призвести до масового
використання колодязної води та води з неглибоких скважин, що
підвищує ризик захворювання на водно-нітратну метгемоглобінемію.
Водно-нітратна метгемоглобінемія – захворювання, що викликає значне
підвищення вмісту метгемоглобіну в крові. Воно утворюється внаслідок
токсичної дії нітратів на гемоглобін і призводить до кисневого голодування,
яке у свою чергу – до порушень у роботі печінки, нірок, серцево-судинної та
нервової систем.
До ознак відрування нітратами належать:
— діарея, тошнота, блювання;
— задишка, тахікардія, ціаноз;
— різкі болі в животі, пожовтіння очей;
— сонливість, втома, головний біль.
Для профілактики водно-нітратної метгемоглобінемії рекомендуємо:
Не використовувати для приготування дитячого харчування чи страв, не
вживати питну воду із колодязів та каптажів, у яких вміст нітратів перевищує
нормативні показники (50 мг/л);
Стежити за якістю води, призначеної для харчування та пиття дітей до 3
років. Якщо у ній виникають сумніви, використовувати воду у пляшках;
Взрослим не вживати води з підземних джерел водопостачання, в яких
вміст нітратів перевищує допустимі нормативи – не більше 50 мг/дм3.
Для пиття вживати тільки доочищену та фасовану столову воду;
Колодязі не менше 1 разу на рік необхідно чистити: відкачувати воду,
чистити стінки від нальоту, а дно від облоги, лишніх промов, з подальшою
дезінфекцією. Після чого воду необхідно знову відкачати і користуватися
колодязем вже після наступного заповнення та проведення лабораторного
контролю питної води;
Територію поблизу колодязя, каптажу джерела чи бювету слід
утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку;
У радіусі 50 м від бюветів, колодязів та каптажів джерел не дозволяється
мити машини, влаштовувати водопій тварин, влаштовувати водоймища для
водоплавної птиці, розміщувати пристрої для приготування відрутохімікатів
та іншу діяльність, що може призвести до загрязнення ґрунту та води.
Зверніть увагу! Кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а
збільшує її токсичність. Таку рідину можна використовувати лише для
технічних цілей: миття посуду, прання білизни, прибирання у приміщеннях
тощо.
Як забруднену воду перетворити на питну
! На дні Каховської ГЕС могло бути багато небезпечних для здоров’я
речовин.
Хімікати, збудники інфекційних хвороб із кладовищ, убиралень,
сміттєзвалищ – можуть опинитися у криницях та відкритих водоймах на
території, підтопленій внаслідок підриву ГЕС країною-терористом.
На місяцях вже працюють фахівці Центру контролю та профілактики
хвороб (ЦКПГ) та відбирають проби води з водойм та криниць тощо.
Щоб знизити ризик виникнення інфекційних захворювань на уражених
територіях, дотримуйтесь таких правил:
Пийте тільки бутильовану або привізну воду.
Воду для приготування їжі та господарських потреб беріть тільки з
перевірених джерел. Річка чи криниця у дворі – більше не є перевіреними
джерелами води. Як і водопровід, призначений для технічних цілей.
Кип’ятіть або дезінфікуйте іншим способом воду, взяту для пиття, миття
фруктів, ягід чи посуд. Проте пам’ятайте, що кип’ятіння не позбавляє води
хімічного загрязнення!
Відмовтеся від продуктів, які були підтоплені водою (навіть від
консервації).
Піддавайте всі продукти термічній обробці (варення, змаження, запікання).
Тщательно мий руки з милом.
Не вбирайтеся в одяг, який був забруднений під час підтоплення, без
попереднього прання та дезінфекції.
! У наступні 3-5 днів на Херсонщині та підтоплених районах на Запоріжжі
через стрімке падіння рівня води спостерігатиметься мор риби.
x Збирати таку рибу і вживати (солити чи в’ялити) категорично заборонено!
Є ризик захворювання на ботулізм.
В областях формуються запаси антибіотиків та сорбентів для лікування
гострих кишкових інфекцій.
! Якщо ви відчуваєте болі в животі, маєте блювання, діарею,
підвищену температуру тіла та інші незвичні симптоми, не вдавайтеся до
самолікування – негайно звертайтеся до лікаря.
